Parket leggen

Parket leggen - Houten parket heeft een zeer lange levensduur en behoeft weinig renovatie of reparatie

Kiezen voor natuurlijk houten parket om de vloer van een kamer of een terras te bedekken, biedt veel belangrijke voordelen, zowel qua comfort als qua budget. Alvorens in dit soort materiaal te investeren, moet er rekening gehouden worden met verschillende criteria zoals het type parket, plaatsing, houtsoort, afwerking of zelfs het niveau van onderhoud.

Als parketspecialist in Brussel en omgeving hebben we in een paar lijnen de essentiële punten op een rijtje gezet die u zullen helpen bij het kiezen van het parket dat het beste past bij uw wensen en de configuratie van uw woning.


De voordelen van parket als vloerbedekking

Parket of houten vloeren, massief of laminaat, is een natuurlijk, warm en gezond element. Het is ook een waardevolle decoratieve aanwinst die uw interieur zoals uw terras of balkon compleet kan transformeren. Het is een nobel materiaal dat biedt:


    Ongeëvenaard comfort


Niets is warmer en rustgevender in een kamer dan de aanwezigheid van hout, vooral natuurlijke houten vloeren. De verschillende kleurschakeringen, de vezelachtige textuur en de zachtheid bij contact met blote voeten zorgen voor een gevoel van ruimte en welzijn.


    Een investering op lange termijn


Houten parket heeft een zeer lange levensduur en behoeft weinig renovatie of reparatie. Het waardeert uw eigendom wanneer het nodig is. Het is dus een langetermijninvestering met goede smaak.


    Makkelijk onderhoud


In tegenstelling tot sommige soorten vloerbedekking houdt parket vuil nauwelijks vast op de vloer. Een simpele afstoffen is voldoende om het dagelijks te onderhouden.


    Een ecologische en hygiënische keuze


Parket is afkomstig van een natuurlijke hulpbron, vaak beschermd en geconserveerd, om het milieu te sparen. Het wordt beschouwd als een natuurlijk en gezond materiaal dat heel weinig formaldehyde afgeeft, een verbinding van waterstof, koolstof en zuurstof die bij kamertemperatuur als gas voorkomt. Dankzij deze eigenschap worden de risico's op allergie voor huisstofmijt en stof verminderd en wordt een goede luchtkwaliteit verkregen.


    Een gevarieerde keuze


Houten parket is erg populair vanwege de verschillende aspecten die het biedt: een breed scala aan houtsoorten, afwerkingen en maten, wat ons bij het volgende punt brengt.


De verschillende soorten parket

Als het gaat om de keuze voor een natuurlijke houten vloer, worden we geconfronteerd met 4 opties:


Massief parket

Het massief houten parket wordt voornamelijk op ambachtelijke wijze vervaardigd en is volledig gemaakt van essence van hout. Zeer resistent, kan tot meer dan 90 jaar meegaan en zorgt voor een bijzonder authentieke uitstraling en optimaal comfort. Andere voordelen: het biedt een ruime keuze in aanzichten (soorten, afwerkingen, legpatronen, lamelbreedtes) en is zowel thermische als geluidsisolatie.


Half massief parket

Samengesteld uit twee lagen hout, inclusief een rug van berkenmultiplex en een gevelbeplating, wordt in de fabriek semi-massief parket vervaardigd. Het heeft dezelfde voordelen als massief parket, maar met een paar verschillen: de levensduur is korter dan die van massief hout, wat de betaalbare prijs rechtvaardigt. Bovendien profiteren sommige modellen van een praktisch vergrendelingssysteem dat de installatie vergemakkelijkt.


Samengesteld parket

Het parket, eveneens vervaardigd in de fabriek, wordt gekenmerkt door de 3 lagen hout waaruit het bestaat: een bekleding, een laminaat en een tegengewicht. Betaalbaarder dan massief hout, kan het een levensduur hebben van meer dan 60 jaar, mits het goed wordt onderhouden. Naast zijn authentieke weergave, bijna identiek aan massief, biedt dit parket een gemakkelijke plaatsing en kan het gekleurd, geschuurd of zelfs gelakt worden. Het komt in verschillende soorten voor, zowel inheems als exotisch.


Gelamineerde coating

Zonder van hout te zijn gemaakt, lijkt dit type coating op parket om zich te vergissen. Het is inderdaad opgebouwd uit meerdere lagen: een drager van spaanplaat als basis, een beschermings- en slijtlaag, een decoratie en een laag thermohardende hars. Het belangrijkste voordeel is dat het een goede thermische isolator is en gemakkelijk te onderhouden. Ondanks dat het uiterlijk erg lijkt op de eerder genoemde parketvloeren, blijft laminaat de minst resistente en goedkope coating.


Welk type pose moet je kiezen?

De plaatsing van het parket hangt af van een aantal criteria, in het bijzonder het type parket en de beperkingen van de kamer: begane grond, vloerverwarming, vloer, enz. Er zijn dus drie technieken:


Genagelde pose

Dit is de meest traditionele pose. Het is perfect geschikt voor traditioneel parket (massief hout) en is ook geschikt voor samengesteld parket, met uitzondering van een vloerverwarmingssysteem. Houten parket met spijkers wordt over het algemeen gelegd op:


    Draagbalken
    Lambou drijvend op een cementdekvloer, vastgespijkerd aan balken of bevestigd aan een betonnen plaat
    Doorlopende ondergronden: multiplex, spaanplaat

 

Aan de plaatsingszijde vereist genageld parket meer werk. Aan de andere kant zullen de dikte van de laatste en de installatietechniek het niveau van de grond met ongeveer 50 tot 100 mm verhogen. Dit type installatie is daarom aan te raden in het kader van een grote renovatie of nieuwbouw.
Gelijmd leggen

 

Deze techniek komt tegenwoordig het meest voor, vooral bij massieve parketvloeren met een dikte van 10 tot 20 mm. Verlijmde plaatsing wordt zeer gewaardeerd om zijn lange levensduur en comfort. Maar dat niet alleen, want gelijmd parket is de enige die in ruimtes met vloerverwarming kan worden geïntegreerd zonder risico op vervorming van de parketstroken. U kunt ook verschillende soorten parket (gelamineerd, massief ...) gebruiken op:

    Een zwevende of aangehechte dekvloer
    Opgedoken beton
    Spaanplaat of multiplex

 

De zwevende pose

De plaatsing van zwevend parket werd gebruikt voor samengestelde parket en verscheen in de jaren 80 en blijft meer dan één aanspreken. Het maakt het gemakkelijker om een ​​kamer te renoveren tegen een lager budget. Het zwevende parket kan geplaatst worden op:

 

    Een oude coating
    Vloer of tussenvloer van opnieuw samengestelde houten panelen
    Beton verhard of beladen

 

Ondanks de goede toegankelijkheid is de plaatsing vaak complex, zeker als je een parketonderlaag wilt toevoegen.
Gevarieerde soorten en afwerkingen

Parket is er in verschillende houtsoorten, zowel Europees als exotisch. De keuze hangt dus af van de beperkingen van de kamer waar u parket wilt leggen. Exotisch hout zoals bamboe of teak parket is ideaal voor poederkamers (keuken, badkamer), terwijl massief eiken zich het beste leent in een slaapkamer of in de woonkamer. Wat betreft de afwerking kunnen de latten op verschillende manieren worden versierd: met visgraat, Hongaarse steek, enz.
Waar moet ik parket krijgen?

 

Er zijn verschillende soorten parket op de markt, onder andere in doe-het-zelf supermarkten en winkels. Het is echter verstandiger om de aanbiedingen van timmerlieden, gespecialiseerde installateurs of professionele organisaties te raadplegen om de kwaliteit van de producten te waarborgen. Deze kunnen volledige informatie geven zoals beschrijvingen van de vloeren, technische indicaties, advies of zelfs lijsten van fabrikanten.

 

Woont u in België, Brussel of omstreken, dan kunt u rechtstreeks contact met ons opnemen voor een offerte-aanvraag, of het nu gaat om de keuze van uw parket of de plaatsing ervan.